Ընթրիքը ոչ միայն երեկոյան ուտելու հնարավորություն է, այլև հիանալի ժամանակ, որն անցկացնում ենք մեր ընտանիքի հետ ՝ մեր ամենամոտ մարդկանց շրջապատում: Զարմանալի չէ, որ հենց ընթրիքին են տարբեր երկրների խոհանոցների ազգային առանձնահատկություններն առավել հստակորեն են դրսևորվում:
ԱՄՆ
Ավաղ, այս մեծ երկրի բնակիչների շրջանում ամենամեծ տարածումն ունի արագ սնունդը: Համբուրգերները, չիզբուրգերը, կարտոֆիլը կազմում են տիպիկ ամերիկացու ամենօրյա սննդակարգը, և խոսքը ոչ միայն ընթրիքի, այլ նաև նախաճաշի և լանչի մասին է: Ցանկացած սուպերմարկետում կնկատեք, որ սայլակների մեծ մասը լցված են կոլայով ու սառեցված սնունդով (պիցցա, լազանյա) և հոթ դոգի երկար ռուլետներով: Այնուամենայնիվ, մեծ քաղաքային բնակավայրերում, ինչպիսիք են Լոս Անջելեսը և Նյու Յորքը, շատ բնակիչներ բառացիորեն տարված են առողջ սնունդով: Նրանց երեկոյան ճաշացանկը բաղկացած է հում բանջարեղենից, մրգերից, սպիտակ մսից (հավի միս և հնդկահավ) և ձվից:
Իտալիա
Իտալական խոհանոցը հայտնի է իր բարձր կալորիականությամբ և համեղ ընթրիքներով: Տիպիկ իտալական ընթրիքը կարելի է բաժանել երեք մասի: Նախ, թեթև խորտիկներ ՝ 6-8 բաղադրիչի (տարբեր բանջարեղեն, միս և ձուկ) անտիպաստո, սերուցքային սոուսով նեխուր կամ կապրեզե աղցան: Երկրորդ, հիմնական կերակուրներից են լազանյան, պիցցան, սպագետին կամ պաելան: Վերջում՝ շոկոլադապատ մրգեր: Ընթրիքն ուղեկցվում է գինով և բանջարեղենի մեծ ափսեով:
Մեքսիկա
Այս երկրում սեղանին միշտ կա առնվազն մեկ եգիպտացորենի ուտեստ ՝ եգիպտացորենի տորտիլաներ, ֆաջիտոներ կամ բուրիտո: Աղցանը կամ խաշած բանջարեղենը ծառայում է որպես կողմնակի ուտեստ: Մսային կերակուրների հետ մատուցվում են տարբեր սոուսներ՝ տոմատի հիմքով և մի կտոր լայմ:
Իսպանիա
Բացի ազգային պաելյայից, ընթրիքի ժամանակ իսպանացիների սեղանին առկա է պապրիկայով և լոլիկով հավ, կարտոֆիլի պյուրե պղպեղով կամ խաշած ոսպ՝ սոխով և տեղական երշիկներով: Իսպանական տիպիկ աղանդերը մրգերի ասորտին է կամ նշի համով պաղպաղակը: Ճաշացանկը լրացնում են բանջարեղենային աղցանները, պանիրն ու շատ գինին:
Անգլիա
Ընթրիքը համարվում է ամենակարևոր սննդի ընդունումը Անգլիայի շատ ընտանիքներում: Հետևաբար, ընթրիքը շատ հագեցնող, բազմազան է և բաղկացած է երեք մասից: Սկզբում մատուցվում է բանջարեղենային կրեմ ապուր, այնուհետև ՝ հիմնական կերակուրը ( ձուկ, տապակած հավ ՝ կարտոֆիլի, լոբազգիների կամ բանջարեղենի խավարտով): Աղանդերը ներառում է մրգեր, պաղպաղակ, խմորեղեն (չիզքեյք, կաթնային պուդինգ) և մի բաժակ թեյ:
Հնդկաստան
Հնդկական ընթրիքներն առանձնանում են ճարպերի և կծու համեմունքների առատությամբ, նույնիսկ բուսական ուտեստներում հսկայական քանակությամբ տապակած բաղադրիչներ կան և նվազագույն քանակությամբ՝ հում բանջարեղեն: Ընթրիքին, սովորաբար, ուտում են ոսպ, բրնձ, հավի հիմքով կերակուր՝ սոխով և չամիչով: Աղանդերը բաղկացած է սպիտակաձավարից, նուշից և նարնջի ցեդրայից: Նման սնունդը եվրոպական ստամոքսների համար ծանր է թվում, բայց իրականում այդ ամենը շատ համեղ է: